NOVI SUSJEDI NA LJETNOM ODMORU U ROVINJU
July 28, 2021
PRIJAVITE SE I POSTANITE AMBASADOROM/ICOM OBRAZOVANJA DJECE S ODOBRENOM MEĐUNARODNOM ZAŠTITOM U HRVATSKOJ!
August 26, 2021

CENTAR ZA KULTURU DIJALOGA ZAJEDNO S POLAZNICIMA/AMA BALKANSKE OMLADINSKE ŠKOLE POSJETIO ISTANBUL

Polaznici/ce Balkanske omladinske škole u Hrvatskoj u organizaciji Centra za kulturu dijaloga pod pokroviteljstvom Ured za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske, u sklopu svog programa imali su studijsko putovanje u Istanbul.

 

Putovanje je započelo 11. kolovoza u jutarnjim satima, okupljanjem u zagrebačkoj zračnoj luci te zajedničkim letom za Istanbul, u vedrom raspoloženju svih 25 mladih koji su kao najaktivniji/je i najredovniji/je polaznici/e tromjesečne škole u Rijeci i Zagrebu na kraju nagrađeni ovim predivnim putovanjem.

 

Nakon dolaska i smještanja u hotel koji se nalazio u samom centru Istanbula, u poznatom kvartu Laleli, uslijedilo je zajedničko krstarenje Bosforom s našim veoma dragim i iskusnim vodičem Ahmedom koji je bio uz nas svakodnevno, sve do našeg povratka. U narednim danima, program obilaska je bio veoma popunjen. Mladi/e su posjetili veliku i jednu od najpoznatijih džamija – Aya Sofiju, nekadašnji muzej, a sada prelijepu džamiju, Veliki bazar – Kapali čaršiju, Sultanahmetovu plavu džamiju, Carigradski hipodrom, Topkapi palaču, Sulejmaniju džamiju, minijaturni muzej Miniaturk, Taksim i veliku Istiklal ulicu, Galata toranj s kojeg se pruža zaista predivan pogled na cijeli Istanbul, novu najveću Camlica džamiju, Trg Eyup Sultan sa džamijom te vidikovac Pierre Lotti.

 

Glavni i službeni dio putovanja je bila završna konferencija Balkanske omladinske škole koja se održala u konferencijskoj dvorani hotela Titanik u naselju Kartal. Na konferenciji su prisustvovali svi polaznici/e balkanskih zemalja poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, kao i Turske, uz visoke zvanice i organizatore na čelu s predsjednikom YTB-a g. Abdullahom Erenom.

 

Putovanje je okončano šesti dan, posljednjim kupovinama suvenira i poklona te uživanjem u starim istanbulskim ulicama koje su ostavile zasigurno neizbrisiv trag svima, kao i divno i veoma korisno iskustvo za buduće mlade lidere.

 

Omladinska škola liderstva i dijaloga dijelom je regionalnog programa Balkanska omladinska škola 2021. koju u Hrvatskoj provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske.
Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, doseži viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka.
CCD
CCD

Comments are closed.